Victoria Hislop

Solopgang

Af succesforfatteren til romanen Øen

  • Endnu en vedkommende og spændende historisk roman af Victoria Hislop
  • Famagusta blev invaderet af tyrkiske tropper efter et græsk kup – og ligger stadig i ruiner mange årtier efter

I sommeren 1972 er Famagusta en by med 40.000 indbyggere på Cypern og det mest eftertragtede ferieparadis i Middelhavet.

Et ambitiøst ægtepar åbner øens mest spektakulære hotel, hvor græske og tyrkiske cyprioter arbejder i fredelig sameksistens uden at skænke deres forskellige oprindelser mange tanker. Fortællingens personer er medlemmerne af to familier, den græske Georgiou og den tyrkiske Özkan, der er blandt de mange, der er flyttet til Famagusta for at undslippe års uro og etnisk vold andre steder på øen. De har langt mere til fælles, end de har forskelligheder, hvilket får hele den politiske katastrofe til at synes endnu mere meningsløs.

Da et græsk kup styrter øen i kaos, står Cypern over for en altødelæggende konflikt. Tyrkiet invaderer øen for at beskytte det tyrkisk-cypriotiske mindretal, og Famagusta bliver besat. Fyrre tusinde mennesker griber deres dyrebareste ejendele og flygter fra de fremrykkende soldater. Famagusta bliver forladt, pakket ind i pigtråd, og efterladt til at rådne op nøjagtigt som det står – kun to familier bliver tilbage i byen.

Dette er deres historie.

Victoria Hislop udfolder sin sædvanlige gave at præsentere en bid af en historie, de færreste af os er bekendt med, fra en fiktiv vinkel. Hislop har naturligvis ikke været i Famagusta – ingen kan få adgang til den forladte by – men hun har stået ved pigtråden og forestillet sig, hvilke liv der var engang. I dag mange mange år efter besættelsen er det stadig en tragisk uløst konflikt.